Communicatie valt op te splitsen in verbale en non-verbale communicatie. Verbaal betekent in woord, geschrift en gebarentaal met afgesproken betekenis. Non-verbaal is ongeveer alles eromheen; emotie, intonatie en lichaamstaal. Tegenwoordig is deze ook in geschrift over te dragen via smiley’s en plaatjes. Veel mensen denken nog steeds dat de inhoud van een gesprek (verbaal) nog altijd het belangrijkste is.
Miscommunicatie komt niet voor niets het meest voor in e-mail of sms, het is een bericht 100% uitgedrukt in verbale communicatie. De non verbale communicatie bepaalt het doel en betekenis van het bericht. Zo kan je “Het was weer gezellig” op verschillende manieren brengen, waardoor het bericht totaal verschillende betekenissen krijgt.
Volgens Albert Mehrabian, emeritus in psychologie aan de UCLA, is de verbale communicatie maar 7% van de totale boodschap. 93% van een boodschap wordt uitgedrukt in non-verbale communicatie (waarvan 38% intonatie).
Wanneer dit vertaald wordt naar het bedrijfsleven, kan geconcludeerd worden dat een product nog zo slecht of goed kan zijn maar dat de non verbale communicatie bepaalt of dat het verkocht wordt. Als een geweldig product wordt aangeprezen in monotone verbale communicatie, waarbij de verkoper nauwelijks uitdrukkingen weergeeft zal het product niet of nauwelijks verkocht worden. Dat terwijl wanneer een onzinnig product wordt aangeprezen door een goede verkoper met enthousiaste verbale communicatie, met ondersteunende lichaamstaal en een zekere houding zal het product veel verkocht worden.
Non-verbale communicatie is belangrijker dan verbale-communicatie. Miscommunicatie is dan ook vaak het gevolg bij gebrek aan non-verbale communicatie.